sobota, 27 lipca 2013

TORT

Hej!
Witajcie, ponownie chciałam wam zaprezentować mój tort na szybko :P
Zrobiłam go bardzo prosto, gdyż upiekłam biszkopt ze zwykłego przepisu ale na koniec gdy miałam już gotową masę dodałam kakao, aby wyszedł ciemny biszkopt :)



Biszkopt wykonałam z takiego oto przepisu, którego znalazłam w internecie :)

Składniki
3/4 szklanki maki tortowej
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Etapy przygotowania
1

Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do średniej tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką.

2

Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, ułożyć na drewnianej desce.
Gdy biszkopt będzie już ostygnięty, szykujemy nóż duży i przystąp ujemy do przedzielenia placka na trzy części :)

Dalsze kroki a do nich są potrzebne takie składniki jak :

- śmietanka 36% 500 ml
- śmietan fix
-cukier puder
- drzem wiśniowy
-cytryna
-woda
- draże dwu kolorowe
- czekolada 

Trzeba najpierw nasączyć naszą pierwszą warstwę ciasta, potem smarujemy ją dżemem i wykładamy trochę ubitej śmietany a żeby ja ubić musimy do dużej miski wylać zawartość śmietanki 36% miksować na dużych obrotach po kilku minutach dodajemy śmietan fix z kilkoma łyżeczkami cukru pudru.
I tak stopniowo na każdy biszkopt najpierw sączymy a potem bita śmietana. Na koniec ozdabiamy tort dowolnie ja użyłam tego co miałam, czyli starta na dużych oczkach w tarce czekolada, wcześniej mrożona oraz dałam do tego dwa kolory draży :)

UWAGA! wodę z cytryną i cukrem pudrem do nasączania biszkoptu można zastąpić wódką lub nalewkami :)
(ja nie mogłam, bo to tort dla małych dzieci)

no i oto efekt jaki mi wyszedł ;)
Pozdrawiam Was !






7 komentarzy:

  1. Musi nieźle smakować :) bo zarąbiście wygląda fajnie wymyśliłaś dekoracje go ;)
    Pozdrawiam Ewelina ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ;)
    Katarzyna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka na sam widok.. Daj kawałek
    Adam :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro biorę się do pracy i robię taki tort bo jest piękny. Powiedz mi tylko na jakiej średnicy tortownicy go zrobiłaś ? :)
    Aga :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Wygląda wyśmienicie :))

    OdpowiedzUsuń